sobota, 24 maja 2014

Wyprawa nr 35

Dziś zaprezentuję Wam jedną z trzech herbat kwiatowych:

Jako, że jestem uczulona na jaśmin, zdecydowałam się spróbować herbatę bezpieczną - z kwiatem lilii i osmantusa.

HERBATA KWIATOWA GREEN HILLS PREMIUM Z KWIATEM LILII I OSMANTUSA


Osobowość z charakterem: Ta zielona herbata powstała, aby cieszyć nas swoim spektakularnym kwitnięciem podczas zaparzania. Warto choć raz w życiu spróbować takiego dobra i zobaczyć coś niezwykłego. Kolor naparu - bardzo jasny. Smak mało wyrazisty, bardzo delikatny. Po rozkwitnięciu widzimy piękny kwiat. :)

Sekrety mojego uroku: herbata zielona, kwiat lilii (0,2%), kwiat osmantusa (0,2%).

Co zrobić, by ze smakowania mnie płynęła duża rozkosz?
1. Przygotuj przeźroczysty dzbanek o pojemności 0,5 - 1 litra.
2. Nalej do niego 400ml gorącej,lecz nie wrzącej wody (temp. 85-95 stopni).
3. Wrzuć do dzbanka kulkę "kwitnącej herbaty".
4. Zaparzaj pierwszy napar 3 minuty, obserwując prawdziwy spektakl, kiedy na Twoich oczach będzie rozkwitał herbaciany kwiat. Napar rozlej do filiżanek. Rozkoszuj się cudownym smakiem przyrządzonego naparu.
5. Kulkę herbaty zalej ponownie, tym razem zaparzaj 5 minut. Kulkę herbaty kwitnącej możesz zaparzać nawet do 3-4 razy.



Rodzaj: Zielona herbata kwiatowa

Skąd: Chiny

 Czy każdy może sobie pozwolić na skosztowanie tejże herbaty?

Zakupiona w Biedronce - ok. 500zł /kg -> jedno opakowanie = 1 kulka - ok. 4zł


Uwagi: 
1. Nie zostawiaj na zbyt długi okres czasu kwiatu w wodzie - mi spleśniała po 1-2 dniach od pierwszego zalania.
2. Lepiej zaparzaj tę herbatę w węższym dzbanku - wtedy kulka rozkwitnie - 400 ml w wąskim, a 400ml w szerokim naczyniu robi dużą różnicę.
3. Jeśli wlejesz zbyt dużo wody do dzbanka i zaparzysz w niej kulkę, nie poczujesz żadnego smaku.

Ocena: 4.0/ 5.0



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz