Cienkie jak igła listki czerwonego krzewu zbiera się
latem, rozdrabnia, skrapia wodą i poddaje fermentacji, a następnie suszy
na słońcu. Szczególną zaletą tego czerwonawego łagodnie korzennego
napoju jest to, że nie zawiera on ani kofeiny, ani garbnika, dlatego
nadaje się nawet dla dzieci. Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych i
jest skutecznym dodatkiem na bezsenność. Kolejnym plusem tej herbaty
jest wysoka zawartość witaminy C, wielu substancji mineralnych i
mikroelementów takich jak żelazo, cynk, miedź, mangan, wapń, potas,
fluor, magnez, sód.
Wielu naukowców m.in. południowoafrykański chemik
Daneel Ferreira przypisują herbacie Rooibos prawdziwie leczniczą moc,
gdyż zawierając flawonoidy (biosubstancje) działające jak antyutleniacze
chroni organizm przed szkodliwymi cząsteczkami tlenu, które mogą być
przyczyną wielu chorób jak artretyzm, arterioskleroza, zawał serca, rak.
Herbata ta nie zawiera żadnych środków konserwujących
i barwników, dlatego ma doskonały, naturalny smak, jest słodka,
aromatyczna i łagodna (nawet przy dłuższym parzeniu). Łączy w sobie
najlepsze cechy trzech herbat: czarnej, owocowej i ziołowej.
Inne właściwości lecznicze herbaty Rooibos:
- ma działanie rozkurczowe (pomaga przy skurczach i kolkach), działa bezpośrednio na centralny układ nerwowy
- stymuluje wytwarzanie pokarmu u kobiet karmiących
- pomaga przy problemach żołądkowych i trawiennych (biegunka, wymioty, mdłości, zatwardzenie)
- działa leczniczo przy alergiach, katarze siennym, astmie
- zapobiega chorobom skóry takim jak trądzik, egzema, goi swędzące, trudno gojące się rany (używana zewnętrznie jako okład)
- działa łagodząco przy bólach głowy, rozdrażnieniu, bezsenności, nerwowości, podwyższonym ciśnieniu itd.
- jako uspakajający, nie kaloryczny napój pobudzający przemianę materii, wspomaga kuracje odchudzające
- opóźnia proces starzenia i wzmacnia system odpornościowy organizmu
- dzięki zawartości licznych mikroelementów wpływa korzystnie na zęby, kości, skórę
- nie zawiera kofeiny, dzięki czemu nadaje się również dla cierpiących na choroby nerek.
Przygotowanie herbaty Rooibos:
Czajniczek wyparzyć wrzątkiem, następnie zalać w nim
herbatę gotującą wodą (w proporcjach 1 torebka lub 1 kopiasta łyżeczka
herbaty na 1 filiżankę) i pozostawić do zaparzenia. Można też zagotować
ją na wolnym ogniu w żaroodpornym dzbanuszku. Najlepsze walory uzyskuje
się parząc ją 5 min. Herbatę Rooibos można ewentualnie dosłodzić miodem.
Pije się ją zarówno na gorąco jak i na zimno.
Przykładowe herbaty typu Rooibos:
1. Czerwony Kapturek
- aromat truskawki
- z dodatkiem róży, truskawki, czarnej porzeczki, jabłek
- polecana: dzieciom, osobą starszym, kobietom w ciąży.
2. Duch puszczy
- specyficzny smak
- nuta owoców leśnych,
- wyraźny smak poziomki
- z dodatkiem hibiskusa
i suszonych malin - Parzenie: łyżka suszu, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 10min
3. Greenbosh
- orzeźwiający smak
- aromat słodkich kwiatów
- z melisą
- z dodatkiem hibiskusa,
- róży oraz skórki pomarańczy
- Parzenie: łyżka suszu, zalewamy wodą o temp. 95°C, parzymy 10min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz