sobota, 21 lipca 2012

Wyprawa nr 5

Bastek: Herbata gunpowder, zielona z żurawiną


W dzisiejszym wydaniu kartka z pamiętnika kiperki z wyszczególnionymi znanymi metodami zaparzania herbat zielonych...



Osobowość z charakterem: Od dawna wiadomo, jak wielką wartością zdrowotną charakteryzują się zielone herbaty. Przedstawiana tutaj herbata zielona z dodatkiem żurawiny nie jest jedyną pozycją z rodziny herbat zielonych Bastek. Różnorodność dodatków takich jak cytryna, jabłko, ananas, malina, opuncja figowa, żurawina i wiele innych, w połączeniu z wyśmienitą zieloną herbatą, urozmaici każdą chwilę spędzoną przy filiżance herbaty Bastek.


Sekrety mojego uroku: herbata zielona liściasta z żurawiną, aromatyzowana - mieszanka herbat zielonych, owoc żurawiny 20%, aromat


Producent: Bastek Coffee & Tea sp.j., Karwie 47, 11- 700 Mrągowo 
                   www.bastek.com.pl


Co zrobić, by ze smakowania mnie płynęła duża rozkosz?
Odpowiednią ilość liści (1 łyżeczka herbaty na 1 filiżankę naparu) zalać wrzątkiem, zaparzać ok. 3 minut.
Herbata zielona zaparzana zbyt długo staje się nieprzyjemnie gorzka.



Znane metody zaparzania herbat zielonych:


1. Najbardziej popularna metoda angielska:
Do czajniczka wsypujemy tyle łyżeczek suszu, ile filiżanek chcemy uzyskać. Zalewamy wrzątkiem, po 5 minutach oddzielamy napar od liści. Herbata gotowa.


2. Pierwsza metoda japońska:
Wodę najpierw gotujemy, następnie ostudzamy do ok. 60 stopni Celcjusza. Zalewamy odpowiednią ilość liści, parzymy tylko 3 minuty i oddzielamy napar. Tak krótko przygotowana herbata najbardziej ożywia nasze ciało i umysł.


3. Druga metoda japońska:
Odpowiednią ilość liści zalewamy wrzątkiem w czajniczku, ale zaraz po tym wylewamy pierwszy napar. Następnie ponownie zalewamy herbatę pozostałą ilością wody i zaparzamy 2-3 minuty. Oddzielamy napar od liści. Takie przygotowanie polecamy osobom lubiącym mniej cierpki smak herbaty.


Pamiętajmy!
Zaparzanie liści bezpośrednio w szklance i nieoddzielenie ich od naparu powoduje cierpki smak oraz kłopotliwe przy piciu pływanie liści na powierzchni naparu w szklance. Starajmy się zaparzać herbaty liściaste w osobnym naczyniu.


Czy każdy może sobie pozwolić na skosztowanie tejże herbaty?
liściasta, 100g w cenie od 2,50 zł


Opinia: Nie wyjmując liści z naparu otrzymamy cierpki, orzeźwiający smak. Liście ładnie się rozwijają pod wpływem wrzątku. Dużo przyjemności w niskiej cenie. Można parzyć nawet 3 razy.


Zasmakuj we mnie!

 Ujęcie z góry:
 Aromatyczny susz:
 Delikatny jasnozielony kolor:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz